SCHOOL

SCHOOL

Kampen en cursussen zeilen en windsurfen voor iedereen! Van jong tot oud, alleen, met vrienden of met het gezin. Losse cursussen, trainingen of voorbereiden op wedstrijden? Dit kan in de vorm van een weekcursus (5 dagen) of door middel van privélessen (3 uur). Alles is mogelijk! 

Voor privélessen contacteer je ons best even rechtstreeks, dan kunnen we meteen een datum afspreken die past!

Voor de kinderkampen en volwassenencursussen vind je hieronder de mogelijkheden.

KIES HIER JE VOORKEURSWEEK

Door te klikken op je week naar keuze zie je meteen welke cursussen je die week kan volgen! Niet alle cursussen vinden elke week plaats, en sommige weken zijn al volzet!

Wanneer je klikt op de afbeelding, word je meteen doorgestuurd naar de inschrijvingspagina. Eerst meer info over de types boten? Scroll dan even door naar beneden!

BREVETTEN

Het A-brevet is een nationaal bekwaamheidsbrevet voor zwaardboten tot 20m² zeiloppervlak en garandeert een basiskennis van praktijk en theorie.

Het A-brevet is enerzijds een afsluiting van je basisgraden zeilen-zwaardboten en anderzijds is dit de instap van een carrière als lesgever.

Het brevet geldt namelijk als toelatingsvoorwaarde voor de cursussen kaderopleiding (initiator zwaardboten) in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool.

 

INHOUD

Het A-brevet omvat zowel een theoretisch als een praktisch examen.

De theoretische proef is een schriftelijk examen die VOOR de praktijk dient afgelegd te worden en waar de kennis van de inhoud van het cursusboek “Zeilen, van Basis tot A-brevet” nagegaan wordt.

Het cursusboek is te verkrijgen op het WVD  clubhuis.

De praktische proef gaat uiteraard door op het water, waar de kandidaat moet bewijzen dat hij/zij kan zeilen met een sloepgetuigde boot tot 20m² zeiloppervlak.

De WVD-Mechelen heeft hiervoor 4x Laser 16,  2x Argo en 2x 420 boten. Je mag ook je eigen boot gebruiken voor de voorbereiding en het examen.

Als je je eigen boot gebruikt, gelieve dit te melden bij inschrijving. Neem je deel aan de voorbereidingscursus dan mag je boot tijdens de duur van de cursus op onze parking blijven staan.

Inhoud:

  • veiligheid – man over boord
  • oprichten gekapseiste boot
  • terminologie
  • op- en aftuigen
  • koersen en zeilstanden
  • zeilmanoevres
  • theorie van het zeilen
  • reglementen
  • schiemanswerk

INSCHRIJVEN    Voorbereiding en / of Examen A-Brevet op WVD:

-> Voorbereiding

Het A-Brevet is geen eenvoudige proef. We richten op de WVD-Mechelen ook voorbereidingscursussen in om je slaagkansen te vergroten.

Je kan de voorbereiding theorie (1 dag) afzonderlijk volgen. 

Of je kiest voor het hele pakket Theorie en praktijk (1+5 dagen). Vermeldt in het vak opmerkingen of je je eigen boot wilt gebruiken.

Als je aansluitend je A-Brevet praktijk examen aflegt op WVD is het gebruik van de zeilschoolboot voor je examen gratis.

Leeftijd: Weet dat je je examens en proeven pas kan afleggen tijdens het jaar dat je 15 jaar wordt.

Deze leeftijd wordt nuttig geacht met het oog op het begrijpen van de begrippen van krachtenkoppels in functie van de kennis over de techniek van het zeilen.

Je kan vroeger deelnemen aan de voorbereiding; Deelnemers jonger dan 14 jaar kunnen meedoen in Cadet.

 

-> THEORIE Examen

Inschrijven voor het theorie examen doe je via de website van het A-brevet, waar je kiest waar en wanneer je het examen wil afleggen.

Op de WVD-Mechelen doen we het theorie examen +/- 1 week na de voorbereidingscursus theorie.

We laten jongeren vanaf 14 jaar toe tot de opleiding tot A-Brevet

-> PRAKTIJK Examen 

Inschrijven voor praktijk doe je via onze website. Vermeldt in het vak opmerkingen of je je eigen boot wilt gebruiken.

Een aantal plaatsen worden voorbehouden voor de deelnemers aan de voorbereidingscursus praktijk.

Als er veel kandidaten zijn voor het examen kan een 2de examendag ingericht worden (reserve-dag).

De deelnemers worden dan gecontacteerd voor een herverdeling over die twee examen-dagen.

Bij hoge opkomst voor het examen kan type boot niet gegarandeerd toegewezen worden. Wie de voorbereidingscursus heeft gevolgd op WVD kan met dezelfde boot deelnemen aan het examen.

 

Informatie brochure & Examen reglement 

 

Heb je nog vragen mail ze dan naar zeilschool@wvd-mechelen.be

WELK KAMP PAST BIJ MIJ?

Wel, dat hangt een beetje af van jouw leeftijd en wat je graag wil doen! 

Wanneer je (kind) wil leren zeilen en jonger is dan 10 jaar, start hij/zij sowieso in een Optimist. Iets ouder of al meer ervaring? Dan kunnen onze andere boten wat interessanter zijn. We leggen ze hieronder allemaal uit!

Liever windsurfen of wingfoilen? Ook daarvoor hoef je helemaal nog geen ervaring te hebben!

OPTIMIST

De perfecte startersboot voor kinderen van 7 tot 13 jaar! Een simpel bootje met enkel zeil, zwaard en roer om alle basistechnieken te leren. De bootjes zijn iets zwaarder met een hoge rand waardoor een kind zowel in de boot als op de rand kan zitten en het bootje minder snel omslaat. 

Uiteraard leren de cursisten tijdens de cursussen alles over het optuigen van het bootje, de windrichtingen en de zeiltechnieken. In de klasse Optimist kan je behalve de basiscursus (initiatie) ook de gevorderdencursus volgen!

CADET

De Cadet is één van de weinige jeugdklasse boten die door een bemanning van twee wordt gevaren. Het is een volwaardige zwaardzeilboot met een grootzeil, fok en spinakker.

Duizenden kinderen hebben via de Cadet met zeilen kennis gemaakt – onder hen verscheidene Olympische medaillewinnaars en bekende personen zoals Jacques Rogge (voorzitter van het IOC).

Vanaf het jaar waarin je 10 wordt tot 14 jaar kan je bij de WVD terecht voor een opleiding in Cadet. Je dient wel vooraf het brevet 1-mansboten basis behaald te hebben.

LASER

De Laser is een van de populairste eenheidsklassen ter wereld o.a. dankzij zijn uitmuntende zeilkwaliteiten.

Er zeilen wereldwijd meer dan 170.000 Lasers waarvan meer dan 2000 in België! De Laser wordt gekozen door jeugd & ouderen als wedstrijd- of sportieve zeilboot. De Laser is een echte eenheidsklasse, iedereen komt er aan de start met gelijk materiaal. Laser 4.7 & Radial zijn geschikt voor jongere of lichtere zeilers vanwege het aangepaste tuig (o.a. kleiner zeil) maar zijn ook aparte eenheidsklassen met dezelfde Laser-kwaliteiten.

Vanaf 14 jaar kan je les krijgen op deze boot.

ARGO

De Topper ARGO.

Onze nieuwe meermansboten in PE, uitgerust met standaard en assymetrische spinakker, zodat hij ook kan ingezet worden voor het examen A-Brevet.

De Topaz Argo is van meet af aan ontworpen als stabiele, maar sportieve zeilboot voor een breed publiek. De Argo is eenvoudig opgetuigd, zeer gemakkelijk te hanteren en komt gemakkelijk in plané waarbij hoge snelheden bereikt worden.

Bij dit alles blijft de boot stabiel en vergeeft menig foutje. 

Ook voor deze boot hanteren wij een minimumleeftijd van 14 jaar.

WINDSURFEN

Bij het windsurfen maak je gebruik van een surfplank, waarop een zeil gemonteerd staat. Een surfplank is een stuk wendbaarder dan een boot , je beweegt er ook een stuk meer op.

Om te draaien of te sturen maak je gebruik van zowel de wind in je zeil als je gewicht op de plank.

Windsurfen kan vanaf 10 jaar. We hebben voor iedereen wel een passend plank en zeil!

 

WINGFOIL

Wingfoil is een variatie op windsurfen, die nog niet zo heel lang bestaat. 

Bij wingfoil maak je gebruik van een ultralicht zeil dat je vasthebt in je beide handen en niet rechtstreeks verbonden is met je plank, in tegenstelling tot een windsurfzeil.

De plank is ook een stuk korter en lichter, wat niet alleen hogere snelheden mogelijk maakt, maar je ook nog eens de kans geef om ’trucjes’ te doen.

Bij voldoende wind en dus snelheid komt je plank tot wel 50 cm boven het water uit! Dit geeft je veel minder weerstand en dus een veel grotere wendbaarheid.

Wingfoilen kan vanaf 12 jaar.

Graag meer info over het Wingfoil & Omnisport zomerkamp? Dat vind je hier!

EENS GRATIS PROEVEN VAN EEN VAN ONZE WATERSPORTEN? KOM DAN AF TIJDENS ONZE

WATERSPORTDAG

Gratis, voor iedereen van jong tot oud! Voor leden en niet-leden! Alle info vind je via de knop hieronder.